Günümüzde bulunan evlerin bir çoğunda artık dondurucular ve diğer koruma eşyaları mutfaklardaki yerini almaktadır. Bu yapıdaki ürünlerin sürekli olarak yaptıkları iş ise gıdaların korunması ve muhafaza edilmesidir. Bu işlemleri eksiksiz olarak yapabilen bu sistemlerin gıdalar üzerindeki etkileri nelerdir? Nasıl oluyorda gıdalar daha fazla bir süre sonra bozulma eylemi göstermektedir? Bozulma işlemini geciktiren önlemler neler olabilir? Tüm bu soruların cevaplarını ayrıntılı bir şekilde yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Dondurucular yapıları gereği bir odadan oldukça soğuk ve bakterilerin çoğalmasını engelleyecek kadar sıcaklıklarını azaltan yapılardır. Bu yapıların zaten gıdaları korumalarındaki temel amaçta budur. Bir çok kez geliştirilme fırsatı bulan dondurucular bakterilen hızla çoğalmasını engeller ve ürünlerin bozulmasındada gecikmeye neden olmaktadır.
Dondurma işleminin yanında ısıtmada bazen gıdaların korunmasında etkili bir rol oynamaktadır. Yine aynı şekilde turşu yapılırken kullanılan sıvıda bakterilerle ilgili ve bozulmayı geciktiren bir yapıdır. Korumadaki temel amaç yazımız da belirttiğimiz gibi bakterilerin kolayca artmasını engellemek ve bu bakterilerin azalmasını sağlamaktır. Hızlı bir şekilde çoğalabilen bakteriler dondurucudaki sıcaklıkta gelişme faaliyeti bulamayarak gıdaya vereceği zarar minumuma indirilmiş olmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder