Balık ve yoğurt birlikte yenildiğinde zehirlenme olayının doğabileceği halk tarafından sürekli olarak iddia edilmektedir. Ortaya atılan yanlış bilgi yüzünden insanlar bu tür faaliyetlerden sürekli olarak uzak durmaktadırlar. Aslında yapılan bilimsel araştırmalar balık ve yoğurtun birlikte yenildiğinde zehirlenme olayını doğurmadığını göstermektedir. Geleneksel balık sofralarında peynir ve yoğurt aslında sürekli olarak bulunur.
Balık yenildiğinde genellikle ortaya çıkabilecek 2 farklı zehirlenme türü vardır. Bu zehirlenme türleri ise şöyle açıklanabilir. Birinci zehirlenme türü tropik bölgeler de yaşanayn balıkların yenmesi ile ortaya çıkmaktadır. Bu tür tropik balıkların dondurulması veya pişirilmesi zehirin önüne geçemez. Ülkemiz de bu tür balıkların olmayışı zehirlenme olaylarının azalmasına neden olur.
Histaminden meydana gelen zehirlenmeler ise balıklardan meydana gelen en önemli zehirlenmedir. Bu zehirlenme sonucunda vücutta farklı reaksiyonlar ortaya çıkabilir. Histamin miktarını artıran bir diğer madde olan yoğurt bu tür zehirlenmelerden sonra tüketilmemelidir. İki madde bir araya gelerek zehirlenmenin artışına neden olabilir.
Yani belirtilmek istenen en önemli detay balıkların tazelik derecesiyle alakalılıdır. Taze olmayan balıklarda histamin miktarı sürekli olarak artmaktadır. Bunun sonucunda ise yoğurt zehirleyici bir madde haline gelebilir. Bu nedenle de taze olmayan balıklarla yoğurtun birlikte tüketilmesi zehirlenmelere yol açabilir. Yazımızın başında belirttiğimiz gibi bayat olmayan yani taze balıkların tüketilmesi zehirlenmelerin oluşmasını engeller. Taze olduğuna inandığınız balıklarla yoğurt yemenizin hiç bir zararı yoktur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder